Με την κατάθεση της τροπολογίας που θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν», θα προβλέπεται η παράταση της σύμβασης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου « ΠΑΝΑΓΙΑ».

Η τρο­πο­λο­γία – προ­σθή­κη που έχουν κα­τα­θέ­σει οι βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΕΚΜ και την απο­δέ­χτη­κε ο υπουρ­γός υγεί­ας κ. Λυ­κου­ρέν­τζος επι­πλέ­ον δια­σφα­λί­ζει τα ερ­γα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα του συ­νό­λου του ήδη ερ­γα­ζό­με­νου προ­σω­πι­κού της Euromedica  στο «ΠΑ­ΝΑ­ΓΙΑ»-το οποίο επρό­κει­το να απο­λυ­θεί- με πα­ρά­τα­ση της σύμ­βα­σης  και  μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση της νέας πτέ­ρυ­γας 200 κλι­νών στο Γ.Ν.  «Άγιος Παύ­λος».
Το θε­τι­κό αυτό απο­τέ­λε­σμα δεν ήρθε μόνο του. Από τη στιγ­μή που ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον διοι­κη­τή της 4ης Υγειο­νο­μι­κής Πε­ρι­φέ­ρειας Θρα­σύ­βου­λο Βε­ντού­ρη ότι τρεις κλι­νι­κές του νο­σο­κο­μεί­ου πρό­κει­ται να με­τα­φερ­θούν άμεσα στο νο­σο­κο­μείο «Άγιος Παύ­λος» όλοι κα­τά­λα­βαν ότι το νο­σο­κο­μείο επρό­κει­το να κλεί­σει.  Οι τρεις κλι­νι­κές που με­τα­φέ­ρο­νταν και οι δη­λώ­σεις ότι επρό­κει­το να με­τα­φερ­θεί και η κλι­νι­κή του τε­χνη­τού νε­φρού καθώς και η έναρ­ξη με­τα­φο­ράς του ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού σε άλλα νο­σο­κο­μεία προ­διέ­γρα­φαν ένα ζο­φε­ρό μέλ­λον για το νο­σο­κο­μείο. Και βέ­βαια οι κλι­νι­κές με­τα­φέ­ρο­νταν με κατά πολύ μειω­μέ­νο τον αριθ­μό των κρε­βα­τιών τους και σε ένα νο­σο­κο­μείο το οποίο δεν είχε τις υπο­δο­μές να τις δε­χτεί. Γιατί πα­ρό­τι υπάρ­χει ελεύ­θε­ρο οι­κό­πε­δο στο χώρο του νο­σο­κο­μεί­ου «Άγιος Παύ­λος» και θα μπο­ρού­σε να δη­μιουρ­γη­θεί μια ολό­κλη­ρη πτέ­ρυ­γα του­λά­χι­στον 200 κλι­νών, που να είχε στε­γά­σει τις λει­τουρ­γί­ες του νο­σο­κο­μεί­ου «Πα­να­γία» εδώ και χρό­νια, μια που το «Πα­να­γία» στε­γά­ζε­ται σε κτί­ριο της εται­ρί­ας «Euromedica», κάτι τέ­τοιο δεν έχει συμ­βεί.  Όσο για τους 65 ερ­γα­ζό­με­νους της Euromedicaπου ερ­γά­ζο­νταν πολλά χρό­νια στο νο­σο­κο­μείο και κά­λυ­πταν τις ανά­γκες που υπήρ­χαν όπως ακρι­βώς και το μό­νι­μο προ­σω­πι­κό, αυτοί θα απο­λύ­ο­νταν άμεσα. Ήταν άλ­λω­στε ήδη για πέντε μήνες απλή­ρω­τοι!
Οι ερ­γα­ζό­με­νοι μετά το πρώτο σοκ που τους προ­κά­λε­σε η από­φα­ση απο­φά­σι­σαν να αντι­δρά­σουν. Με διαρ­κείς πα­ρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας και συ­γκε­ντρώ­σεις στη ΔΥΠΕ και στον διοι­κη­τή της κ. Βε­ντού­ρη, με δια­δη­λώ­σεις και στην Κα­λα­μα­ριά όπου βρί­σκε­ται το νο­σο­κο­μείο και στο κέ­ντρο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, με γε­νι­κές συ­νε­λεύ­σεις ερ­γα­ζο­μέ­νων και συ­μπα­ρα­στα­τών κλι­μά­κω­σαν τον αγώνα τους. Η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους και το  ότι όλοι κα­τα­λά­βαι­ναν ότι το νο­σο­κο­μείο «Πα­να­γία» θα ήταν το πρώτο από πολλά που επρό­κει­το να κλεί­σουν, προ­κά­λε­σε αι­σθή­μα­τα συ­μπά­θειας και αλ­λη­λεγ­γύ­ης σε όλο το λαϊκό κόσμο της πόλης. Αυτή ήταν η βάση της πλα­τιάς υπο­στή­ρι­ξης που είχε ο αγώ­νας των ερ­γα­ζο­μέ­νων του «Πα­να­γία». Οι δή­μαρ­χοι Κα­λα­μα­ριάς, Πυ­λαί­ας – Χορ­τιά­τη –Πα­νο­ρά­μα­τος, Θέρ­μης και Θερ­μαϊ­κού δή­λω­σαν την αντίρ­ρη­σή τους στο κλεί­σι­μο του νο­σο­κο­μεί­ου και τα δη­μο­τι­κά συμ­βού­λια έβγα­λαν απο­φά­σεις κα­ταγ­γε­λί­ας της με­θό­δευ­σης. Μια σειρά φο­ρείς όπως η Ένωση Νο­σο­κο­μεια­κών Ια­τρών Θεσ­σα­λο­νί­κης, η Λαϊκή Επι­τρο­πή Κα­λα­μα­ριάς και η «Ενω­τι­κή Συν­δι­κα­λι­στι­κή Κί­νη­ση Νε­φρο­πα­θών­Θεσ­σα­λο­νί­κης» στή­ρι­ξαν τον αγώνα των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Τα κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς συμ­με­τεί­χαν από την πρώτη στιγ­μή στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις στη­ρί­ζο­ντας κάθε δράση και με την διαρ­κή πα­ρου­σία των βου­λευ­τών τους.
Η κυ­βέρ­νη­ση μέσω του διοι­κη­τή της 4ης ΥΠΕ με­θό­δευ­σε την με­τα­φο­ρά των κλι­νι­κών μέσα στα Χρι­στού­γεν­να ώστε να ελα­χι­στο­ποι­η­θούν οι αντι­δρά­σεις. Λο­γά­ρια­σε όμως χωρίς τον ξε­νο­δό­χο. Η πλα­τιά συ­μπα­ρά­στα­ση που επι­τεύ­χθη­κε λει­τούρ­γη­σε σαν ασπί­δα προ­στα­σί­ας και οδή­γη­σε σε δεύ­τε­ρες σκέ­ψεις. Γιατί πα­ρό­τι τα μνη­μό­νια ψη­φί­ζο­νται στη βουλή, η υλο­ποί­η­σή τους έχει μια απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση. Το «διαί­ρει και βα­σί­λευε» και την απο­μό­νω­ση και συ­κο­φά­ντη­ση όσων αντι­στέ­κο­νται. Αν αυτό δεν επι­τευ­χθεί τότε η πο­λι­τι­κή τους είναι στον αέρα.
Βέ­βαια πα­ρό­τι φαί­νε­ται ότι υπάρ­χει μια υπα­να­χώ­ρη­ση της κυ­βέρ­νη­σης τα προ­βλή­μα­τα δεν έχουν λυθεί. Το νο­σο­κο­μείο πρέ­πει να στε­λε­χω­θεί σωστά με προ­σω­πι­κό και να εξο­πλι­στεί με μη­χα­νή­μα­τα. Αφού από τους συ­νο­λι­κά 280 ερ­γα­ζό­με­νους, στους οποί­ους πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και οι 65 υπάλ­λη­λοι της Euromedica, έχουν φύγει μέχρι στιγ­μής πε­ρί­που 35. Πρό­σφα­τα ένας αι­μα­το­λό­γος με­τα­κι­νή­θη­κε στο νο­σο­κο­μείο «ΑΧΕΠΑ» και ένας βιο­χη­μι­κός στο νο­σο­κο­μείο «Ιπ­πο­κρά­τειο», ενώ φεύ­γουν και πολ­λοί νο­ση­λευ­τές, με απο­τέ­λε­σμα να αδειά­ζουν τα τμή­μα­τα. Για πα­ρά­δειγ­μα η μο­νά­δα τε­χνη­τού νε­φρού, που εξυ­πη­ρε­τεί 900 άτομα μη­νιαί­ως σε λίγο δε θα μπο­ρεί να δέ­χε­ται ασθε­νείς.
Η κυ­βέρ­νη­ση είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να υλο­ποι­ή­σει μέχρι κε­ραί­ας τις επι­τα­γές των μνη­μο­νί­ων και να πα­ρα­δώ­σει την δη­μό­σια δω­ρε­άν υγεία στα χέρια των κερ­δο­σκό­πων της αγο­ράς. Και επει­δή είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να υλο­ποι­ή­σει τα σχέ­δια της άρ­χου­σας τάξης της χώρας με κάθε τρόπο, δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σει αν δε την ανα­τρέ­ψου­με. Ο κάθε συν­δι­κα­λι­στι­κός αγώ­νας λοι­πόν πρέ­πει αργά ή γρή­γο­ρα να γίνει πο­λι­τι­κός και να βάζει στόχο την ανα­τρο­πή αυτής της επι­θε­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης του κε­φα­λαί­ου. Αυτό όμως δε γί­νε­ται αυ­τό­μα­τα. Η συ­νεί­δη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων προ­χω­ρά μέσα από τις εμπει­ρί­ες τους. Και σε ένα πό­λε­μο υπάρ­χουν και μι­κρές νίκες. Ο αγώ­νας των ερ­γα­ζο­μέ­νων του νο­σο­κο­μεί­ου «Πα­να­γία» δεί­χνει ότι η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα δεν είναι απα­ραί­τη­τα ένα όπλο του αντι­πά­λου. Όταν οι ερ­γα­ζό­με­νοι είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι τότε μπο­ρούν να επι­τευ­χθούν και μι­κρές νίκες που δί­νουν ανά­σες ζωής. Το στοί­χη­μα είναι αν κάθε μικρή επι­τυ­χία μπο­ρεί να γίνει πρό­κρι­μα ώστε να ορ­γα­νω­θούν κα­λύ­τε­ρα οι δυ­νά­μεις της ερ­γα­σί­ας, να εξο­πλι­στούν πο­λι­τι­κά και ιδε­ο­λο­γι­κά ώστε να συμ­με­τά­σχουν στο με­γά­λο πό­λε­μο που διε­ξά­γε­ται. Τον πό­λε­μο ενά­ντια στην κυ­βέρ­νη­ση του μνη­μο­νί­ου και την εφαρ­μο­γή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών. Μόνο με την ανα­τρο­πή της τρι­κομ­μα­τι­κής συ­γκυ­βέρ­νη­σης οι προ­σω­ρι­νές νίκες θα γί­νουν μο­νι­μό­τε­ρες και θα ανοί­ξει ο δρό­μος σε μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς που στη­ριγ­μέ­νη σε ένα νι­κη­φό­ρο κύμα ερ­γα­τι­κής και λαϊ­κής αντί­στα­σης θα πρέ­πει να κάνει ότι μπο­ρεί ώστε να εξα­σφα­λί­σει κα­λύ­τε­ρη ζωή για όλους όσους υπο­φέ­ρουν από την ανερ­γία, τη λι­τό­τη­τα και τη φτώ­χεια. Σε αυτή την προ­ο­πτι­κή αξί­ζει να δώ­σου­με τον κα­λύ­τε­ρο εαυτό μας.

*Η Γιάν­να Γαϊ­τά­νη είναι βου­λευ­τής Ά Θεσ­σα­λο­νί­κης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ