Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη του Γιάννη Καραμπίκα, ταμία στο Δ.Σ. των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης


Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Αναστασιάδης | 22.01.2013
     

"Με την αλληλεγγύη ανάμεσά μας και το συντονισμό των αγώνων μας, οι εργαζόμενοι έχουμε πράγματι ελπίδες να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική"
Από πότε ξε­κί­νη­σε το πρό­βλη­μα με το νο­σο­κο­μείο. Τι με­θο­δεύ­σεις υπήρ­ξαν;
Στις 12 του Δε­κέμ­βρη ανα­κοι­νώ­θη­κε σε ΦΕΚ ο ενιαί­ος ορ­γα­νι­σμός των νο­σο­κο­μεί­ων. Το νο­σο­κο­μείο «Άγιος Παύ­λος» με πα­ράρ­τη­μά του το «Πα­να­γία» θα λει­τουρ­γού­σε κα­νο­νι­κά. Ξαφ­νι­κά όμως στις 19/12 ο διοι­κη­τής της Διεύ­θυν­σης Υγειο­νο­μι­κής Πε­ρι­φέ­ρειας Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας (Δ.Υ.ΠΕ.) κ. Βε­ντού­ρης, χωρίς να το γνω­ρί­ζει κα­νέ­νας πιο πριν, με­τα­φέ­ρει τη νευ­ρο­λο­γι­κή την ου­ρο­λο­γι­κή και την εν­δο­κρι­νο­λο­γι­κή κλι­νι­κή στον «Άγιο Παύλο» κα­τα­πα­τώ­ντας το πλαί­σιο κοι­νής λει­τουρ­γί­ας των δύο νο­σο­κο­μεί­ων που πε­ρι­γρά­φο­νταν στο ΦΕΚ της 12 του Δε­κέμ­βρη.
Ποια ήταν η πρώτη αντί­δρα­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων;
Υπήρ­ξε πα­νι­κός, φόβος αλλά και θυμός.
Υπήρ­χε ενό­τη­τα ανά­με­σα σε για­τρούς, νο­ση­λευ­τι­κό και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό αλλά και τους υπό­λοι­πους ερ­γα­ζό­με­νους του νο­σο­κο­μεί­ου;
Το Δ.Σ. ορ­γά­νω­σε συ­νε­λεύ­σεις των ερ­γα­ζο­μέ­νων με σκοπό την ενη­μέ­ρω­σή τους. Σε αυτό το κά­λε­σμα υπήρ­ξε άμεση αντα­πό­κρι­ση του συ­νό­λου των ερ­γα­ζο­μέ­νων του νο­σο­κο­μεί­ου.
Ποιες μορ­φές αγώνα υιο­θε­τή­θη­καν;
Προ­χω­ρή­σα­με σε κα­τά­λη­ψη της 4ης Υ.ΠΕ., δια­δο­χι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας και πο­ρεί­ες, άμεση επι­κοι­νω­νία με το­πι­κές αλλά και εθνι­κής εμ­βέ­λειας εφη­με­ρί­δες, κα­νά­λια και ρα­διο­φω­νι­κούς σταθ­μούς αλλά και με ηλε­κτρο­νι­κά ΜΜΕ. Ακόμα πε­ρι­φρου­ρή­σα­με τους χώ­ρους του νο­σο­κο­μεί­ου ώστε να μη μπο­ρέ­σει κα­νείς να απο­μα­κρύ­νει τα μη­χα­νή­μα­τα από τις κλι­νι­κές που ήθε­λαν να με­τα­φέ­ρουν.
Υπήρ­ξε συ­μπα­ρά­στα­ση, και αν ναι, από ποιους;
Η Λαϊκή Επι­τρο­πή Κα­λα­μα­ριάς, το συν­δι­κά­το οι­κο­δό­μων, οι συ­ντα­ξιού­χοι του ΙΚΑ, η ΕΝΙΘ αλλά και οι τέσ­σε­ρις δή­μαρ­χοι της Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και το ΠΑΜΕ συ­μπα­ρα­στά­θη­καν στον αγώνα μας. Αλλά και ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το ΚΚΕ, η Ανταρ­σύα,  και αγω­νι­στές της εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής αρι­στε­ράς ήταν στο πλευ­ρό μας.
Πι­στεύ­ε­τε ότι το ν. «Πα­να­γία» είναι μια ει­δι­κή πε­ρί­πτω­ση νο­σο­κο­μεί­ου και γι’ αυτό κλεί­νει;
Όχι βέ­βαια. Απλά κά­ποιοι απο­φά­σι­σαν ότι  πρώτη αντιδράσουμε τους για κλεί­σι­μο νο­σο­κο­μεί­ου είναι το «Πα­να­γία» και στη συ­νέ­χεια θα ακο­λου­θού­σαν κι άλλα.
Τώρα που η κυ­βέρ­νη­ση υπα­να­χώ­ρη­σε, οι ερ­γα­ζό­με­νοι πι­στεύ­ε­τε ότι τα προ­βλή­μα­τα λύ­θη­καν;
Δε τέ­λειω­σε τί­πο­τα. Εί­μα­στε σε επα­γρύ­πνη­ση και έτοι­μοι ανά πάσα στιγ­μή να αντι­δρά­σου­με αφού μπο­ρούν να μη στεί­λουν προ­σω­πι­κό και να κλεί­σει το νο­σο­κο­μείο επει­δή δεν υπάρ­χουν αρ­κε­τοί ερ­γα­ζό­με­νοι να το λει­τουρ­γή­σουν. Επι­πλέ­ον τα Ρα­διοϊ­σό­το­πα έχουν φύγει εδώ και ένα χρόνο και έχουν πάει στον «Άγιο Παύλο». Θα αγω­νι­στού­με ώστε να γυ­ρί­σουν πίσω. Επι­πλέ­ον ο διοι­κη­τής της 4ης ΥΠΕ θέλει να με­τα­φέ­ρει την ογκο­λο­γι­κή κλι­νι­κή στο νο­σο­κο­μείο Θε­α­γέ­νειο. Κάτι τέ­τοιο δε θα το επι­τρέ­ψου­με. Και βέ­βαια θα εί­μα­στε αλ­λη­λέγ­γυοι σε οποιο­δή­πο­τε άλλο νο­σο­κο­μείο αντι­με­τω­πί­σει πρό­βλη­μα.
Τε­λι­κά μπο­ρούν οι αγώ­νες των ερ­γα­ζο­μέ­νων να νι­κή­σουν;
Με την αλ­λη­λεγ­γύη ανά­με­σά μας και το συ­ντο­νι­σμό των αγώ­νων μας, οι ερ­γα­ζό­με­νοι έχου­με πράγ­μα­τι ελ­πί­δες να ανα­τρέ­ψου­με αυτή την πο­λι­τι­κή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας