Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Να ανατρέψουμε το σχέδιο Αθηνά μαζί με Κυβέρνηση και Μνημόνια με πρωτοβουλίες Αγώνα φοιτητών – εργαζομένων -καθηγητών



Ακολουθώντας πιστά τις μνημονιακές πολιτικές της, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιο «Αθηνά» για τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσπαθώντας να μας πείσει ότι πρέπει να θυσιάσουμε ακόμα περισσότερα για το “δικό” μας καλό.

Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής για τη δημόσια παιδεία. Μη ξεχνάμε το νόμο Διαμαντοπούλου που βάζει επίσημα στη διοίκηση των σχολών τις επιχειρήσεις, τη κατάργηση του ασύλου, τη παραχώρηση της σίτισης και στέγασης των φοιτητών σε ιδιώτες, τη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και άλλα πολλά.

Το σχέδιο περιλαμβ
άνει τη συγχώνευση-κατάργηση 94 τμημάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τμήματα των ΤΕΙ. Σύμφωνα με το σχέδιο τα πανεπιστήμια θα γίνουν 20 και τα ΤΕΙ 12, από τα 40 ιδρύματα, τα 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ που υπάρχουν σήμερα. Αυτό συνεπάγεται μείωση των εισακτέων φοιτητών κατά 26.000, απολύσεις καθηγητών και εργαζομένων όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για το αντίθετο. 30.000 φοιτητές φεύγουν από το τόπο που σπουδάζουν. Πολλοί φοιτητές αδυνατώντας να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς τους (ειδικά όσοι σπουδάζουν στη πόλη τους) θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις σπουδές τους, αφού η κυβέρνηση επιβάλλει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Με γοργούς ρυθμούς η εκπαίδευση θα γίνει για λίγους.

Δεν σταματούν όμως εκεί…
Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα αναγνωρίστηκαν τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων (ΚΕΣ). Έτσι οι φοιτητές που δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή (λόγω μείωσης εισακτέων) είτε η σχολή τους δε βρίσκεται στη πόλη τους θα στραφούν προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Άλλος ένας τρόπος που το υπουργείο υποβαθμίζει τη δημόσια σε σχέση με την
ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα πτυχία μας ολοένα και υποβαθμίζονται, όλοι οι κόποι και οι θυσίες των προηγούμενων χρόνων πάνε στράφι αφού οι τίτλοι σπουδών μας πια δεν παίζουν κανένα ρόλο. Βέβαια όσοι τα καταφέρουν θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία η οποία συνεχώς μεγαλώνει και αναγκάζει όλο και περισσότερους να δέχονται μισθούς πείνας προκειμένου να εξασφαλίσουν πολύ
λιγότερα απ τα απαραίτητα.

Είμαστε σίγουροι πως η κυβέρνηση δε θα αρκεστεί στο σχέδιο «Αθηνά» και θα συνεχίσει σε περαιτέρω καταργήσεις σχολών. Τα νομοσχέδια στη παιδεία είναι η συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης που ισοπεδώνει την κοινωνία. Την ίδια ώρα έξαλλου που καταργούν σχολές, σχολεία και νοσοκομεία υποβαθμίζοντας τα κοινωνικά αγαθά δίνουν δισεκατομμύρια στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταστείλει και κάθε μορφής αγώνα και να διαλύσει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Η εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του ΑΠΘ και η σύλληψη των απεργών, η σύλληψη των φοιτητών στο Ιόνιο πανεπιστήμιο που διαμαρτύρονταν για περικοπές, η εισβολή στην ΑΣΣΟΕ, η villa Αμαλίας, οι αγρότες, το υπουργείο εργασίας είναι λίγα μόνο από αυτά. Εμείς πρέπει να είμαστε που θα τους σταματήσουμε και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην δημόσια εκπαίδευση και σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Να ενώσουμε τις φωνές με τους εργαζόμενους ενάντια σε Κυβέρνηση και Μνημόνια

Οι εργαζόμενοι μας δείχνουν το δρόμο, με καταλήψεις και κινητοποιήσεις όπως αυτή του ΜΕΤΡΟ, που πραγματικά τρομάζουν τη κυβέρνηση.

Το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενοι στις σχολές κινητοποιούνταν είτε επειδή βγαίνουν στην εφεδρεία, είτε επειδή είναι απλήρωτοι. Οι Εργαζόμενοι στους Δήμους, οι Γιατροί και οι Νοσοκομειακοί αγωνίζονται και καλούν σε Απεργίες και Κινητοποιήσεις Διαρκείας. Μαζί τους πρέπει να ενώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Να δυναμώσουμε τις γενικές συνελευεις – κινητοποιήσεις με την κοινωνία που αγωνίζεται. Μπορούμε να καταφέρουμε να ανατρέψουμε το Κλείσιμο των Σχολων με πρωτοβουλίες αγώνα και με κοινές συνελεύσεις φοιτητών – καθηγητών – εργαζομένων ΑΕΙ & ΤΕΙ, με ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα ανατρέψει το νόμο πλαίσιο και θα συμβάλει και στην ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων.

Η επόμενη απεργία στις 20 Φλεβάρη είναι ένα ραντεβού μεγάλο να συντονίσουμε τους Αγώνες μας!!
ΔΕΑ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας