Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Γ΄ ΕΛΜΕ - ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 16/9/2009
Πρ. Κορομηλά 51
Τηλ./FAX 2310-229389
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 54622
e-mail: gelmeth3@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Πριν καλά-καλά αρχίσει η σχολική χρονιά ένα από τα πολύπαθα σχολεία του Δήμου Πολίχνης, ο οποίος κατέχει εδώ και χρόνια τα θλιβερά πρωτεία στη διπλοβάρδια, βρίσκεται υπό κατάληψη. Οι γονείς και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Πολίχνης διαμαρτύρονται, επειδή η Nομαρχία Θεσσαλονίκης δεν φρόντισε-παρά τις υποσχέσεις της-να τοποθετήσει δύο προκατασκευασμένες αίθουσες, με αποτέλεσμα 80 μαθητές της Α’ Λυκείου να μην μπορούν να κάνουν μάθημα.
Ήδη 150 μαθητές από τη γειτονική Ν. Ευκαρπία φιλοξενούνται στο 2ο Λύκειο Πολίχνης, επειδή στην περιοχή τους δεν υπάρχει ακόμη Λύκειο, αν και ιδρύθηκε – «στα χαρτιά» βέβαια– το 2005 και ενώ το Γυμνάσιο Ν. Ευκαρπίας αριθμεί ήδη 470 μαθητές! Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις των αρμοδίων φορέων ότι με τη νέα χρονιά το σχολείο θα είχε στη διάθεσή του δύο προκάτ αίθουσες σε παρακείμενο οικόπεδο, το πρώτο κουδούνι χτύπησε με μαθητές και καθηγητές εμβρόντητους, αφού αντί για αίθουσες αντίκρισαν… τις τσιμεντένιες βάσεις των προκάτ, στις οποίες μάλιστα τοποθετήθηκαν σήμερα …κοντέινερς !!!
Μπροστά στη δικαιολογημένη έκρηξη γονέων και μαθητών, οι δήμοι Πολίχνης και Ν. Ευκαρπίας μετέθεσαν τις υπαρκτές ευθύνες τους στον αμαρτωλό Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Το ίδιο έκανε και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, που είχε αναλάβει την κατασκευή δύο αιθουσών τύπου «Αθηνά» σε γειτονικό οικόπεδο και στη συνέχεια την ακύρωσε. Μάλιστα, αν και προσκλήθηκε επανειλημμένα, έλαμψε δια της απουσίας της από τις συσκέψεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που έψαχναν να βρουν λύση.
Οξυμένα όμως προβλήματα στη σχολική στέγη αντιμετωπίζει και ο κεντρικός δήμος, καθώς και οι Δήμοι Συκεών, Νεάπολης, αλλά και άλλοι περιφερειακοί δήμοι με μεγάλη οικιστική επέκταση. Ενδεικτικά, στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Θεσσαλονίκης τα ποσοστά της διπλοβάρδιας φτάνουν το 29%, 11%, 21% και 16% αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή κορυφαίοι εκκλησιαστικοί παράγοντες, που μισθοδοτούνται μάλιστα από το Υπουργείο Παιδείας, παζαρεύουν ως ιδιοκτήτες τα εναπομείνοντα στην πόλη μας οικόπεδα για σχολική στέγη.
Η άναρχη δόμηση και η αυξανόμενη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν επιπτώσεις και στο μαθητικό πληθυσμό, καθώς φυλλορροούν τα σχολεία του κέντρου και διογκώνονται των περιφερειακών δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, η ανυπαρξία πολιτικών υποδοχής του νέου πληθυσμού και των κοινωνικών του αναγκών σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών καταλήγουν σε απαράδεκτα φαινόμενα, όπως το στοίβαγμα 80 μαθητών του 2ου Λυκείου Πολίχνης σε κοντέινερς. Η παραβίαση της χωροταξικής κατανομής των μαθητών, και μάλιστα με συμβολαιογραφικές πράξεις ανάθεσης της κηδεμονίας των μαθητών σε συγγενείς–δημότες, έχουν φέρει πολλά σχολεία σε κατάσταση ασφυξίας. Τα φαινόμενα αυτά απειλούν με οριστική κατάρρευση την ήδη τραυματισμένη συνοχή των σχολείων στις πλέον ευαίσθητες περιοχές της Θεσσαλονίκης, υπονομεύουν την παιδαγωγική διαδικασία και την εμπιστοσύνη των μαθητών και των γονέων στους εκπαιδευτικούς θεσμούς, ενώ ταυτόχρονα τρέφουν την παραπαιδεία των φροντιστηρίων.
Οι ΕΛΜΕ-Θ εδώ και χρόνια επισήμαναν και κατήγγειλαν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα απαίτησαν από τους αρμόδιους φορείς, και ιδιαίτερα τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, να πάρουν μέτρα για τη ριζική αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, αλλά εξακολουθούμε να δεχόμαστε αήθεις-συκοφαντικές επιθέσεις από όσους ευθύνονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ εντείνοντας την προσπάθειά του για την κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας και των πολιτών για το ζήτημα της σχολικής στέγης, αποφάσισε: α) να τοποθετήσει πανώ διαμαρτυρίας στις περιοχές ευθύνης της που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικής στέγης, β) να οργανώσει σχετική ημερίδα και συνέντευξη τύπου όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γ) να παρέμβει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Πολίχνης και Συκεών, δ) να προχωρήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις με αφετηρία τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη 24/09/2009.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ:
• αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ
• διαφάνεια και ιεράρχηση των αναγκών-προτεραιοτήτων στην κατασκευή σχολείων και στην κατανομή των κονδυλίων της Νομαρχίας που προορίζονται για τη σχολική στέγη. Η νομαρχία να πάψει να χαρίζει τεράστια ποσά στους μεγαλολεωφορειούχους με τις παράνομες, απευθείας συμβάσεις μεταφοράς μαθητών
• Η Εκκλησία να παραχωρήσει στο Δημόσιο οικόπεδα για σχολική στέγη
• 25άρια τμήματα
• πρωινή λειτουργία των σχολείων.
• καθιέρωση Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας στις υποβαθμισμένες περιοχές
• ανέγερση διδακτηρίου για τη στέγαση του Λυκείου Ν. Ευκαρπίας.
• ανέγερση δύο νέων διδακτηρίων για τις ανάγκες των 1ου και 4ου Λυκείων Πολίχνης.
• κατασκευή νέων αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο Συκεών.
• ίδρυση και ανέγερση διδακτηρίου για το 3ο Λύκειο Συκεών
• ανέγερση διδακτηρίου για το ΕΠΑΛ Συκεών.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡ. TΡΑΝΟΣ ΧΡΥΣ. ΔΕΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας