Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΦΥΓΕ - ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ, ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ!

Η φετινή χρονιά, ξεκίνησε με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με την πτώση της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση να ζητάει ήδη από τον κόσμο συναίνεση μπροστά στην «οικονομική κρίση». Νεολαία κι εργαζόμενοι έζησαν την προηγούμενη χρονιά (με κυβέρνηση ΝΔ) πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, κλίμα τρομοκρατίας κι αστυνομοκρατίας, πογκρόμ σε βάρος μεταναστών, και πρόσφατα, πάνω από 200.000 στρέμματα δάσους στην Αττική έγιναν στάχτη για να γίνουν στη συνέχεια …οικόπεδα.
Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε και μεγάλους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων: Από τη μεγάλη νίκη κατά της αναθεώρησης του αρθ.16, τις δυναμικές απεργίες των δασκάλων με αίτημα 1.400 βασικό μισθό, μέχρι την μεγαλειώδη νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη. Σε όλους αυτούς τους αγώνες και στην τεράστια αγανάκτηση του κόσμου, οφείλεται η συντριβή της Δεξιάς στις εκλογές με διαφορά 10,5% από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το σύνολο της «δεξιάς πολυκατοικίας» (Ν.Δ., και ΛΑΟΣ μαζί) έπεσε κατά πολύ, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η άνοδος και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, ήταν κάτι που ήρθε όχι τόσο εξ αιτίας της εμπιστοσύνης του κόσμου στην πολιτική του, αλλά κυρίως λόγω της αγανάκτησης που υπήρχε απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή. Η Αριστερά δυστυχώς δεν αξιοποίησε την εκλογική μάχη κι υποχώρησε ελαφρά. Το ΚΚΕ πλήρωσε την απομονωτική ή και εχθρική (βλέπε εξέγερση νεολαίας το Δεκέμβρη) στάση του στους αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε μεν ελαφρά εξαιτίας της κρίσης που πέρασε , αλλά το αποτέλεσμα (4,6%) μας γεμίζει αισιοδοξία, αφού 1 μήνα πριν τα γκάλοπ του έδιναν έως και 2,5%-δηλαδή εκτός Βουλής. Απέδειξε έτσι ότι αποτελεί το βασικό αριστερό στήριγμα, στον κόσμο που βλέπει την αλλαγή στη ζωή του μέσα από την ενότητα στη δράση της Αριστεράς και τους αγώνες των «από κάτω».

Η - πρώην - κυβέρνηση Καραμανλή όμως, 5 μέρες πριν τις εκλογές, πρόσφερε ένα μεγάλο δώρο στους επιχειρηματίες - κολλεγιάρχες: Αναγνώρισε 33 κολλέγια με θολές διαδικασίες (οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είχαν παραιτηθεί από της επιτροπή αναγνώρισης, ενώ δεν κρατούνταν πρακτικά στις συνεδριάσεις αυτής της επιτροπής). Η ΠΟΣΔΕΠ (καθηγητές των ΑΕΙ) και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ (καθηγητές των ΤΕΙ), έχουν καταγγείλει την αναγνώριση και ζητούν της ακύρωσή της, ενώ εξαρχής είχαν παραιτηθεί από τη διαδικασία και είχαν καταγγείλει ότι τα περισσότερα κολλέγια δεν τηρούσαν καν τις γελοίες προϋποθέσεις για τη νομιμοποίησή τους. Η τωρινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αρκέστηκε σε μια καταγγελία απλώς και μόνο των αδιαφανών διαδικασιών, και παράλληλα δήλωσε ότι απλά θα σκληρύνει τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση των κολλεγίων. Και οι μεν – και οι δε, φαίνεται ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική στο ζήτημα αυτό. Ζήτημα που στην πραγματικότητα σκοπό έχει να χτυπήσει τη δημόσια παιδεία.

1)Ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα, 2)βάση του 10, με την οποία «έκοψαν» την πρόσβαση στην 3ο βάθμια εκπαίδευση από 30.000 νέους, και άφησαν 20.000 θέσεις εισακτέων κενές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 3) νόμο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, «ανωτατοποίηση» που οδηγεί στο κλείσιμο 40 ΤΕΙ λόγω των κενών θέσεων που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, είναι κάποια από τα μέτρα που οδηγούν τους φοιτητές πολύ εύκολα στην αγκαλιά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και σε μια παιδεία που εξαρτάται άμεσα από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για συνειδητή υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος της ιδιωτικής, συνεχίζοντας στο δρόμο του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο και ουσιαστικά παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το άρθρο 16. Στόχος τους η Παιδεία της αγοράς, που αποκλείει τους φτωχότερους από το δικαίωμα στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Δε δίνουμε καμία περίοδο χάριτος στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τα «νέα» πρόσωπα (λάτρεις της αγοράς), οι δηλώσεις τους (για το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας, τα κολέγια και την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία) αλλά και τα πρώτα «μέτρα» τους (απανωτές επιχειρήσεις-σκούπα στην Αθήνα με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις ανυποψίαστου κόσμου) θυμίζουν Δεξιά, και καθόλου «Αλλαγή». Η οποία «αλλαγή» μπορεί να έρθει μόνο όπως και στη νικηφόρα μάχη για το άρθρο 16. Δηλαδή μέσα από τους μαζικούς και συλλογικούς μας αγώνες-με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Και πρέπει άμεσα να οργανώσουμε αυτή τη μάχη.

• ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ-ΟΧΙ ΤΑ ΤΕΙ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ – ΠΛΑΙΣΙΟ.



Συμμετέχουμε στην

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας