Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ

από το συντονιστικό Ά Θεσσαλονίκης προς Νομαρχιακή Επιτροπή Α΄ Θεσσαλονίκης ΠΑ.ΣΟ.Κ

Διευκρίνιση
Η επιστολή σας απευθύνεται προς το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης. Σας ενημερώνουμε ότι τέτοια ιδιότητα δεν υπάρχει. Τα όργανα που τον εκπροσωπούν είναι το Συντονιστικό Α’ Θεσσαλονίκης και η εκάστοτε Γραμματεία του, με διεύθυνση επικοινωνίας Α. Σβώλου 15, Τ.Κ. 54622, τηλέφωνο 2310276414 και ηλεκτρονική διεύθυνση syrizathessaloniki@gmail.com

Αγαπητοί κύριοι

Με επιστολή σας κάνετε γνωστή την πρόθεσή σας να ανοίξει διάλογος με προοπτική την συνεργασία πάνω σε πέντε θέματα.

Η πρότασή σας αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στο περιεχόμενο της, όσο και στην περίοδο που αυτή κατατίθεται. Θεωρούμε αυτονόητο – και γι’ αυτό η πρότασή σας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα – ότι γνωρίζετε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κρίση και τις αιτίες της. Ότι δηλαδή σήμερα η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις τραγικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που με εντυπωσιακό δογματισμό υλοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η αυτοκριτική σας λοιπόν, που στο τέλος της επιστολής σας σημειώνετε, όσο δεν γίνεται απολύτως συγκεκριμένη, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ειλικρίνειά της.
Το σύνολο των 5 σημείων διαλόγου άπτονται κεντρικών πολιτικών θέσεων (ο αγώνας ενάντια στην αποβιομηχάνιση με το μοντέλο ανάπτυξης που στο όνομα των νόμων της αγοράς και της κερδοσκοπίας υπερασπίστηκε και υποστηρίζει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας με την συνολική θέση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα πλαίσια μιας «ανταγωνιστικής οικονομίας», ο αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση με την περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, ο αγώνας για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, η αντιμετώπιση της «δεξιάς και της ακροδεξιάς» με την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να αντικαταστήσει απλώς τη ΝΔ στη διακυβέρνηση στη λογική μιας καλύτερης διαχείρισης της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής). Άρα δεν μπορούμε να υπερβούμε ούτε σε τοπικό επίπεδο, αυτό που και εσείς σημειώνετε στην επιστολή σας, την αδυναμία δηλαδή μιας γενικευμένης προγραμματικής σύγκλησης των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα όταν εσείς δεν αφίστασθε αυτών των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Έτσι η όποια προσπάθεια τοπικής συνεργασίας θα χαρακτηριζόταν από πολιτική αναξιοπιστία.
Η τακτική κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα και ιδιαίτερα το συνδικαλιστικό (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, κλπ) χαρακτηρίζεται αφενός από γενικόλογες καταγγελίες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών χωρίς συνδυασμό με συντονισμένους αγώνες πάνω σε ένα γενικότερο σχέδιο ανατροπής τους και αφετέρου από ενδοτικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης το 2008 άρον-άρον με εξευτελιστικές αυξήσεις και σε περίοδο μάλιστα ανάτασης του κινήματος. Πως μπορεί να προχωρήσει ο συντονισμός της δράσης στο μαζικό κίνημα τοπικά, χωρίς καταγγελία αυτής της πρακτικής; Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστή η απροθυμία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη να συμμετάσχει στο συντονισμό του αγώνα όλων των φορέων της πόλης για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ. Η πρακτική αυτή δεν θεωρούμε ότι συμβάλλει στην οικοδόμηση αριστερών, αγωνιστικών και ανατρεπτικών λύσεων.
Πιο ειδικά για κάθε ένα από τα πέντε προτεινόμενα σημεία διαλόγου υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα.
1. Αποβιομηχάνιση και καταστροφή του παραγωγικού ιστού: απαιτείται η αποδοκιμασία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και του νομικού πλαισίου (που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε) και εξειδίκευε αυτές τις πολιτικές, καθώς και η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων να μην κλείσουν άλλα εργοστάσια.
2. Ελαστικές μορφές εργασίας: απαιτείται να αποδοκιμασθεί το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (π.χ. Ν. 2639 που θεσμοθετεί την ευελιξία στην εργασία, Ν. 2956, κεφ. Δ, άρθρο 20 που θεσμοθετεί τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, Ν. 3227 κεφ. Β, άρθρο 3 & κεφ. Γ που θεσμοθετεί τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας, οι αντιασφαλιστικές διατάξεις του Ν. 3029 (Νόμος Ρέππα) κλπ κλπ.
3. Περιβαλλοντική υποβάθμιση: απαιτείται να καταδικασθεί το περιβαλοντοκτόνο νομικό πλαίσιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ (αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής και κατάργηση ουσιαστικά της προληπτικής λειτουργίας της, αλλαγή χρήσης γης, νομιμοποίηση αυθαίρετων μέσα στα δάση, περιορισμός της κατασταλτικής αντιμετώπισης ρυπογόνων βιομηχανιών, άμβλυνση της επιτήρησης προστατευμένων περιοχών κλπ κλπ) και θυσίασε το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.
4. Μέτωπο ενάντια στη δεξιά και την ακροδεξιά: για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο μέτωπο απαιτείται:
I. Η καταδίκη εθνικιστικών και θρησκευτικών σκοταδιστικών αντιλήψεων και η ενίσχυση της διεκδίκησης του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους;
II. Η αποδοκιμασία όλου το αντιλαϊκού και αυταρχικού νομικού πλαίσιου της ΝΔ, που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, όχι μόνον άφησε άθικτο , αλλά και το επέκτεινε επί τα χείρω.
III. Η καταδίκη και η απομάκρυνση από την ατζέντα που επιβάλλει το ΛΑΟΣ μετεκλογικά και την οποία υιοθετεί εν μέρει το ΠΑΣΟΚ («μηδενική ανοχή στους μετανάστες», εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο πογκρόμ των μεταναστών στην Πάτρα, περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων, κοκ).
5. Προάσπιση δημόσιων αγαθών με πρώτο βήμα την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ: να καταδικασθεί το νομικό πλαίσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας αυτές μονόδρομο, στα πλαίσια των κεντρικών επιλογών της Ε.Ε. (π.χ. Ν. 3049 για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου, ιδιωτικοποίηση ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ξεπούλημα της ΕΛΒΟ κλπ). Ιδιαίτερα για την ΕΥΑΘ αυτό σημαίνει ακύρωση της μετοχοποίησης / ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ Α.Ε. και επαναφορά της σε Δημόσιο έλεγχο, κατοχύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και τη διασφάλιση της κοινωφελούς λειτουργίας τους, διασφάλιση του κοινωνικού, αυτοδιοικητικού και εργατικού έλεγχου της οργάνωσης, των στόχων, της διαχείρισης, των προγραμμάτων της ΕΥΑΘ

Με βάση τα παραπάνω ο οποιοσδήποτε διάλογος δεν μπορεί παρά να δοκιμασθεί στο πεδίο του μαζικού κινήματος, όπου και θα κριθεί η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο και τις άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας