Δελτίο τύπου
14/1/2013
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με την παρουσία της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννας Γαϊτάνη συναντήθηκε με το διοικητή του ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρη Καλάμπαλη. Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εκδήλωσε τη διαμαρτυρία της για τις καθυστερήσεις στην απονομή κανονικών καθώς και αναπηρικών συντάξεων. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναγκάζονται να περιμένουν από 10 μήνες έως και 3 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ οι αιτούμενοι συντάξεως αναπηρίας παραμένουν όμηροι αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους και έπειτα των ΚΕΠΑ, όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τους 10 μήνες. Χωρίς πόρους αναγκάζονται να ζήσουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή τους, διότι οι ασφαλιστικοί φορείς διακόπτουν τη χορήγηση της σύνταξης έως την οριστική απόφαση της υγειονομικής επιτροπής.
Ο κ. Καλάμπαλης αφού περιέγραψε τη διαδικασία απονομής αναπηρικών συντάξεων εντόπισε το πρόβλημα στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση των επιτροπών που ελέγχουν τις αιτήσεις. Δήλωσε ότι 1500 ιατροί πανελλαδικά –και 100 ακόμα που εκπαιδεύονται- δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν μια και όλες οι επιτροπές αναπήρων των ασφαλιστικών ταμείων ενσωματώθηκαν στο ΙΚΑ χωρίς όμως το προσωπικό τους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις ειδικότητες των ψυχιάτρων, καρδιολόγων και νευρολόγων. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει κατά το διοικητή και με το διοικητικό προσωπικό που δεν επαρκεί. Το τρίτο ζήτημα προς επίλυση είναι ο μικρός αριθμός Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μόνο ένα ΚΕΠΑ υπάρχει για να εξυπηρετήσει τόσο τις ανάγκες της πόλης όσο και γύρω νομών ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τρία, μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Έχει βέβαια εξασφαλιστεί χώρος στο ΙΚΑ Τούμπας για ένα δεύτερο ΚΕΠΑ το οποίο όμως προς το παρόν δεν λειτουργεί.
Από τη μεριά της η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να χορηγείται προσωρινή σύνταξη σε όσους προσφεύγουν στις επιτροπές για παράταξη των συντάξεών αναπηρίας τους καθώς και όσους έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά για την κανονική συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος. Ο διοικητής δήλωσε ότι το ΙΚΑ έχει ζητήσει από το υπουργείο να μη διακόπτεται η σύνταξη σε ασθενείς με αναπηρία άνω του 67% καθώς και να μη διακόπτεται το βιβλιάριο ασθενείας όσων έχουν αναπηρία άνω του 50%. Σύμφωνα με τον ίδιο το βασικό μέρος της διαδικασίας έγκρισης των αναπηρικών συντάξεων γίνεται στην Αθήνα. Το πρόβλημα δεν είναι συνεπώς στην ύπαρξη των απαραίτητων κονδυλίων αλλά στο αν υπάρχουν οι όροι για την ομαλή εξέλιξη της γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Η αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι οι ελλείψεις και η γραφειοκρατία αφήνουν για μήνες ανθρώπους χωρίς το παραμικρό εισόδημα.
Μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας η βουλευτής Γιάννα Γαϊτάνη δήλωσε: «Υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η κυβέρνηση των μνημονίων. Είναι εντελώς απαράδεκτο λόγω ελλείψεων προσωπικού και χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι και επιβαρυμένοι άνθρωποι. Θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη βουλή για να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους του μόχθου αξιοπρεπή αποχώρηση από την εργασία λόγω ηλικίας ή ασθένειας. Αυτοί που πρόσφεραν τόσα στην κοινωνία με την εργασία τους, δε μπορεί να υφίστανται τέτοια συμπεριφορά ως ανταπόδοση ».
Από το Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου