Αναδημοσιεύουμε από εδώ:
Ο κύβος ερρίφθη. Τα νοσοκομεία περνάνε στην ευθύνη των περιφερειών και των περιφερειαρχών και βεβαίως τα Κέντρα Υγείας στους διευρυμένους δήμους και στους δημάρχους.
Όλοι φανταζόμαστε τη συνέχεια…
Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης θα έχουν δυο επιλογές μπροστά τους. ΄Η τα ιδιωτικοποιούν με το ένα ή με τον άλλο τρόπο (πρόσφατη είναι και η απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ στις προμήθειες των νοσοκομείων) ή τα κλείνουν.
Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι φαίνεται.
Αν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ σε συμμαχία και μέτωπο με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ιδιαίτερα με τα φτωχότερα στρώματα που κάνουν χρήση, σχεδόν αποκλειστικά, των υπηρεσιών του ΕΣΥ δεν αντιδράσουμε και δεν ανατρέψουμε άμεσα αυτή την πολιτική, μας περιμένουν όλους (υγειονομικούς και πολίτες) μαύρες μέρες.
Δημοσιεύουμε σχετικά αποσπάσματα από τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού:
…Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι οι Περιφερειάρχες, που θα εκλέξουμε για πρώτη φορά φέτος, θα έχουν σε λίγους μήνες την ευθύνη για τη λειτουργία των νοσοκομείων μας, όπως και την ευθύνη για τη σωστή διαχείριση των δισεκατομμυρίων ευρώ των κοινοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Θέλουμε λοιπόν ικανούς, σωστούς και αποδεδειγμένα πετυχημένους.
…Αντιθέτως, έχουμε πρόγραμμα, το 2010, να σταματήσουμε την πορεία χρεοκοπίας, όπως και κάναμε. Και να κάνω μια παρένθεση εδώ - ότι τις δύσκολες αποφάσεις, που άγγιξαν το λαό, τον συνταξιούχο, το μισθωτό, τις πήραμε το 2010. Το 2011, όμως, παίρνουμε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές, δηλαδή αλλαγές οι οποίες αποκαθιστούν το αίσθημα δικαιοσύνης, με το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη διαφάνεια, με το χτύπημα της σπατάλης, με την αναμόρφωση των νοσοκομείων μας, με την παιδεία. Αυτές είναι οι αλλαγές, οι οποίες προωθούνται για το 2011.
…..Και ο «Καλλικράτης» δίνει νέες δυνατότητες στο να αναμορφώσουμε αυτό το κράτος, που ξέρουμε όλοι ότι έχει προβλήματα. Μπορεί να αναδείξει και να απελευθερώσει δυνάμεις στην περιφέρεια, στη γειτονιά, στο χωριό, να δώσει δυνατότητες στην τοπική κοινωνία για ανάπτυξη, για την οργάνωση του συστήματος πρόνοιας, για την περίθαλψη, για το περιβάλλον. Μιλάμε δηλαδή για πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και πολύ σημαντικές εξουσίες, που θα έχει πια ο εκάστοτε Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος, όπως έχω πει κατά καιρούς, είναι σαν ένας μικρός κυβερνήτης, σαν ένας Υπουργός της χώρας.
…. Ο «Καλλικράτης» είναι βασικός θεσμός.
Αύριο, σε οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας, αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν την ευθύνη για το περιβάλλον, για την υγεία, για τη χωροταξία, για τις πόλεις, για την πρόνοια.
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου