Επειδή το φαινόμενο τείνει να γενικευτεί σε μια σειρά διευθύνσεις αποφασίστηκε στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έγιναν μέσα στη βδομάδα να υπάρξει αντίδραση για το ζήτημα. Έτσι, ενώ επιπρόσθετα η Ε' ΕΛΜΕ προκήρυξε διευκολυντική τρίωρη στάση εργασίας τις πρώτες ώρες του ωραρίου, οργανώθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας. Ο Γ. Κωνσταντινίδης υποσχέθηκε ότι θα ξαναδεί το ζήτημα για να δει αν μπορεί να κάνει κάτι. Τα μέλη των ΕΛΜΕ -με την παρουσία και μελών των Δ.Σ. -και τα μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Σ.Ε.Α.Ε.)αποφάσισαν να επανέλθουν σε 10 ημέρες ευελπιστώντας ότι θα έχει λυθεί το πρόβλημα και η καθηγήτρια θα έχει επαναπροσληφθεί. Ακολουθεί το ψήφισμα της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και η καταγγελία του Σ.Ε.Α.Ε.
ΑΠΟΦΑΣΗ Ε΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται έντονα για την απόλυση της ωρομίσθιας συναδέλφου Αλίκης Τριανταφυλλίδου, κλάδου ΠΕ 01, από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης.
Η συνάδελφος προσελήφθηκε ως ωρομίσθια στις 16 Οκτωβρίου και τοποθετήθηκε στο 2ο Λύκειο Χορτιάτη και αφού είχε διαβεβαιωθεί ότι δεν καλύπτει κάποιο προσωρινό κενό αποδέχτηκε. Ωστόσο, στη 1 Δεκεμβρίου της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, γιατί η θέση καλύφθηκε από άλλη συνάδελφο που ήρθε με απόσπαση.
Θεωρούμε ντροπή να εμπαίζονται οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι. Παρά το νομότυπο της απόφασης , θεωρούμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα,γιατί όταν προσελήφθηκε, δεν ενημερώθηκε ότι θα απολυθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μένει άνεργη, ενώ θα μπορούσε να είχε προσληφθεί σε άλλο κενό.
Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά το τι σημαίνει ελαστική σχέση εργασίας και μερική απασχόληση.
Καλούμε γι’ αυτό όλους τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας
στη Δ/νση Β΄/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29-1-10 και ώρα 10 π.μ. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας 8 με 11 το πρωί της Παρασκευής
Απαιτούμε:
• Την άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφου και την τοποθέτησή της σε κάποιο κενό με πλήρες ωράριο.
• Να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα
• Την κατάργηση της ωρομισθίας.
• Το μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών από το ΥΠΕΠΘ.
• Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩN
Σ.Ε.Α.Ε (ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ -ANAΠΛHPΩTΩΝ)
Επικοινωνία: Τηλ. 2310222-617 -695 0311149
28/1/2010
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η ωρομισθία έχει γίνει καθεστώς τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Ολόκληροι τομείς της εκπαίδευσης λειτουργούν αποκλειστικά με ωρομίσθιους (ολοήμερο, πρόσθετη διδακτική στήριξη, δεύτερη ξένη γλώσσα). Η επέκταση της ωρομισθίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη και εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και να εξαπλώσουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Με αυτή την έννοια η ωρομισθία δεν είναι ένα μεταβατικό στάδιο προς τη σταθερή εργασία αλλά γίνεται μια «σταθερή» κατάσταση που χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται.
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είναι εργασιακά απαράδεκτες. Προσλαμβάνονται σε μερικές περιπτώσεις και μήνες αργότερα από την έναρξη των μαθημάτων, δεν έχουν σταθερό ωράριο, μετακινούνται σε δύο ή και παραπάνω σχολεία, πολλές ειδικότητες εξαρτώνται από τη «ζήτηση» των μαθητών για το μάθημα τους, κατά παράβαση του Συντάγματος και της εργατικής νομοθεσίας (δεν πληρώνονται κάθε μήνα, τις αργίες, το ωρομίσθιο είναι αυθαίρετο και εξευτελιστικό, δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα κ.τ.λ.). Με λίγα λόγια δεν ισχύουν για τους ωρομίσθιους στο δημόσιο σχολείο τα δικαιώματα που ισχύουν ακόμη και στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι απολύσεις ωρομίσθιων. Τα κρούσματα φέτος είναι αρκετά και πρωτόγνωρα. Τις απολύσεις ωρομισθίων στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Καρδίτσας, Μαγνησίας, Κέρκυρας, Χαλκιδικής ακολουθεί και η απόλυση συναδέλφισσας από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης. Η συνάδελφος δεν ενημερώθηκε ότι προσλαμβάνεται για να καλύψει προσωρινό κενό και έτσι αποδέχθηκε τη θέση. Ακολούθησε η απόλυσή της στη 1/12, καθώς επέστρεψε στη θέση της η μόνιμη εκπαιδευτικός που βρισκόταν σε τρίμηνη άδεια μητρότητας που έληγε την 1-12-09.
Προφανώς με τις απολύσεις ωρομισθίων επιδιώκουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο ενάντια στα ήδη πενιχρά δικαιώματα, που έχουν οι ωρομίσθιοι. Επιδιώκουν να περάσουν την αντίληψη ότι όποια στιγμή δε σε χρειάζεται το κράτος μπορεί και να σε πετάει στην ανεργία. Ταυτόχρονα οι εννιά μήνες που προσδοκούν να εργάζονται οι ωρομίσθιοι και που στην πραγματικότητα με την καθυστέρηση των προσλήψεων είναι λιγότεροι, μετατρέπονται σε χρόνο εργασίας για όσο διάστημα και όποτε σε χρειάζεται το κράτος.
Τα ανύπαρκτα σχεδόν δικαιώματα των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών και οι απολύσεις, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη την συνδικαλιστική οργάνωση μας για να διεκδικήσουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προστασία από τις απολύσεις και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Την ανάκληση της απόλυσης και επαναπρόσληψη της συναδέλφου με πλήρες ωράριο
• Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν στο δημόσιο σχολείο.
• Όχι στη μείωση των διορισμών και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
• Κατάργηση της ωρομισθίας.
• Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους ελαστικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς.
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Απαίτησαν την επαναπρόσληψη ωρομίσθιας εκπαιδευτικού
Η απόλυση της εκπαιδευτικού αναδεικνύει πόσο απαράδεκτο είναι το καθεστώς της ωρομισθίας
Την άμεση επαναπρόσληψη ωρομίσθιας εκπαιδευτικού που απολύθηκε από το 2ο Λύκειο Χορτιάτη και την τοποθέτησή της σε κάποιο κενό με πλήρες ωράριο, απαίτησαν χθες συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικοί, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με αφορμή αυτήν την περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα και τις επιπτώσεις των ελαστικών σχέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους. Απαίτησαν την κατάργηση της ωρομισθίας, το μαζικό διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών από το ΥΠΕΠΘ και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, Αλίκη Τριανταφυλλίδoυ, προσλήφθηκε ως ωρομίσθια στις 16 Οκτώβρη και τοποθετήθηκε στο 2ο Λύκειο Χορτιάτη, αφού προηγουμένως την διαβεβαίωσαν ότι δεν καλύπτει κάποιο προσωρινό κενό. Ωστόσο, την 1η Δεκέμβρη της ανακοινώθηκε η απόλυσή της, γιατί η θέση καλύφθηκε από άλλη συνάδελφο που ήρθε με απόσπαση. Παρά το νομότυπο της απόφασης, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα, καταρχήν γιατί όταν προσλήφθηκε δεν ενημερώθηκε ότι θα απολυθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη, ενώ θα μπορούσε να είχε προσληφθεί για την κάλυψη άλλου κενού. Επιπλέον, όμως, φανερώνει ότι η ίδια η ωρομισθία είναι ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς: Καλούν έναν εκπαιδευτικό για δυο και για τρεις μήνες, που πιθανότατα αναγκάζεται να σταματήσει άλλη δουλειά που κάνει και μετά το τρίμηνο να ξαναψάχνει για δουλειά. Και δεν είναι λίγοι οι ωρομίσθιοι που αναγκάζονται να δέχονται αυτές τις «θέσεις» κοροϊδίας και ομηρίας, προκειμένου να συγκεντρώσουν λίγα παραπάνω μόρια προϋπηρεσίας. Αυτή η διαδικασία, βέβαια, έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και για τους μαθητές και την ομαλή συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ, η απόλυση της εκπαιδευτικού αποδεικνύει για άλλη μια φορά τι σημαίνει ελαστική σχέση εργασίας και μερική απασχόληση. Τι επιπτώσεις προκαλεί, στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους μαθητές, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου