Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Το (νέο) Στέκι άνοιξε*

*αλλά όχι – ακόμα – για όλους!

Τον Απρίλη του 2004 ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης κινημάτων και αντιστάσεων. Μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, όπου πολλά πράγματα γίνανε και άλλα τόσα μένουν ακόμα να γίνουν, πήραμε την πρωτοβουλία για ένα νέο Στέκι Μεταναστών, πιο συμμετοχικό, πιο πλούσιο, πιο ανοιχτό.


Με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων όπως η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, το Φόρουμ Μεταναστών, ο Σύλλογος Γεωργιανών Μεταναστών, η κοινότητα Αφγανών, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η Εθελοντική Εργασία, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, η Green Attack, ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, το παλιό ξενοδοχείο «Κοσμοπολίτ», πάνω από το Άγαλμα του Λαμπράκη, φιλοξενεί από το Σεπτέμβρη τις συναντήσεις και τις δράσεις μας, καθώς και μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, παιδότοπο, νησίδα υπολογιστών, προβολές, συναυλίες, αλλά και εντευκτήριο, ως χώρο καθημερινής συνάντησης, ενώ σχεδιάζουμε και νέες δράσεις όπως μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, ξένων γλωσσών κα.

Το νέο Στέκι το φανταζόμαστε ως ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στην εκμετάλλευση της αγοράς, την καταπίεση κάθε εξουσίας, το ρατσισμό και το σεξισμό, την εξατομίκευση της κατανάλωσης. Θέλουμε να λειτουργεί στη βάση της ίσης συμμετοχής όλων, της εθελοντικής προσφοράς και της αυτοδιαχείρισης, χωρίς κέρδη, εξαρτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Όλα τα άλλα, μένουν πάντα ανοιχτά. Άλλωστε, στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας πολιτικής ομάδας ή συνέλευσης, αλλά η λειτουργία ενός κοινωνικού κέντρου που θα φιλοξενεί ομάδες, δράσεις, πρωτοβουλίες.

Προφανής προϋπόθεση για έναν τέτοιο χώρο είναι να είναι ανοιχτός σε όλους και όλες. Κάτι τέτοιο όμως ξέρουμε ότι δεν ισχύει ακόμα, αφού ο χώρος μας δυστυχώς δεν είναι προσβάσιμος σε ανάπηρους/ες, όπως άλλωστε – ακόμα πιο δυστυχώς – και η πλειονότητα των δημόσιων χώρων της πόλης μας: συνδικάτα, στέκια, πανεπιστήμια, χώροι εργασίας, πεζοδρόμια, πάρκα…

Θέσαμε λοιπόν αυτονόητα ως πρώτο στόχο την εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού για την προσβασιμότητα του Στεκιού σε άτομα με αναπηρίες. Το κόστος είναι περίπου 15.000 € και στηριζόμαστε μόνο στις συλλογικότητες και τους ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.

Η εναρκτήρια βραδιά του Στεκιού, το Σάββατο στις 10 Οκτώβρη, αφιερώνεται στην καμπάνια για την προσβασιμότητα των δημόσιων χώρων και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες. Περιμένουμε όλους τους πολίτες της «άλλης Θεσσαλονίκης», ντόπιους και μετανάστες, εκεί, αλλά και κάθε μέρα στο Στέκι: στις συνελεύσεις, στις δράσεις, στις εκδηλώσεις, στο καφενείο!


Για τη συμμετοχή στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο

  • Το Στέκι και το Εντευκτήριό του είναι ανοιχτό κάθε βράδυ μετά τις 7.
  • Η Διαχειριστική Συνέλευση, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Στεκιού, είναι ανοιχτή για όλους και όλες που θέλουν να συνεισφέρουν: συναντιόμαστε κάθε Τετάρτη στις 9.
  • Το Στέκι είναι ανοιχτό στη συμμετοχή κάθε συλλογικότητας που σέβεται τις βασικές μας αρχές. Επίσης, οι συλλογικότητες που δεν στεγάζονται είναι ευπρόσδεκτες να χρησιμοποιούν το Στέκι για τις εκδηλώσεις ή τις δράσεις τους.
  • Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά στις υποστηρικτικές δράσεις που οργανώνει το Στέκι, όπως τα μαθήματα ελληνικών και άλλων γλωσσών, η ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα του σχολείου, η λειτουργία νησίδας Η/Υ, η βοήθεια στη σίτιση και την φιλοξενία προσφύγων, αλλά και να προτείνει νέες δράσεις.
  • Οικονομικά το Στέκι στηρίζεται μόνο στις συνδρομές των ομάδων και στα έσοδά του εντευκτηρίου. Κυκλοφορεί επίσης κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης για τον εξοπλισμό της προσβασιμότητας.
  • Όλοι/ες τέλος μοιραζόμαστε τις καθημερινές εργασίες, όπως οι βάρδιες στο εντευκτήριο.

Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών --- Social Center – Migrants Place


Ερμού 23, Θεσσαλονίκη Ελλάδα – Ermou 23, Thessaloniki Greece, 2310241015, email: info@socialcenter.gr, http://www.socialcenter.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας