Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση - κάλεσμα Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών A.Π.Θ. & ΠΑ.ΜΑΚ.: Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ


Η κυβέρνηση με το νέο νόμο–πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν4009/11) στοχεύει να εγκλωβίσει το πανεπιστημιακό κίνημα στα δεσμά ενός αυταρχικού θεσμικού πλαισίου και να το απομονώσει, συκοφαντώντας το, από τον ευρύτερο κοινωνικό αναβρασμό. Μόνο ένα υποταγμένο πανεπιστήμιο είναι συμβατό με συνθήκες που γίνονται συνάμα εκρηκτικές από κοινωνική  άποψη και ασφυκτικές από την οικονομική. Η υλοποίηση αυτού του στόχου αποκτά καίρια πολιτική σημασία, ιδιαίτερα γιατί το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καίριος καταλύτης  στις διεργασίες των κοινωνικών κινητοποιήσεων.

Με την κυβερνητική πολιτική:

  • Το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ αποδεκατίζεται με το μέτρο της εφεδρείας, ενώ σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται να επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς.  
  •  Το σύνολο των εργαζομένων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα εξαθλιώνεται οικονομικά μέσω των διαρκών μισθολογικών περικοπών, του «ενιαίου μισθολογίου» και της φορολογικής αφαίμαξης των γνωστών φορολογικών υποζυγίων αλλά και των οικογενειών των περισσότερων φοιτητών (έκτακτη εισφορά, νέο τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολογήτου και κατάργηση φοροαπαλλαγών).
  • Οι πιστώσεις  του Π.Δ. 407/80 μειώνονται κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οδηγούν σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» 375 συμβασιούχων διδασκόντων και στην πλήρη ματαίωση ανάλογου αριθμού πανεπιστημιακών μαθημάτων.
  • Οι μειώσεις των πιστώσεων που διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων ξεπέρασαν το 50%.  Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού ευαγγελίζεται την περαιτέρω «εξοικονόμηση» που θα εξασφαλίσει ο νέος προκρούστειος «Καλλικράτης» που έχει θεσπίσει ο νόμος πλαίσιο με την κατάργηση και τη συγχώνευση  τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την κατάργηση οργανικών θέσεων με θητεία ή ακόμη και μόνιμων πανεπιστημιακών.  
  •  Σχεδιάζεται και υλοποιείται νέα φορολογική επιδρομή και οι εργαζόμενοι «προειδοποιούνται» για μη καταβολή των μισθών και των συντάξεων εάν δεν αποδώσει η νέα φορολογική «επιδρομή».

Με αυτά τα δεδομένα, το πολιτικά αναγκαίο είναι ο νόμος–πλαίσιο να ακυρωθεί ναυαγώντας στη θάλασσα μιας καθολικής κινητοποίησης ολόκληρης της πανεπιστημιακής και της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα συναντηθεί με την πλημμύρα της παλλαϊκής αντίστασης.

H πάλη για την μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο πρέπει να συντονιστεί με την πάλη κατά του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και της στάσης πληρωμών σε βάρος των μισθών και των συντάξεων.

Η «συναίνεση» της κοινοβουλευτικής συναλλαγής που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου-Γεωργιάδη μπορεί να καταρρεύσει μόνο μπροστά στο πλατύ μέτωπο όλων των θιγόμενων από την χρεοκοπημένη πολιτική που πνίγει τη χώρα στην ανεργία, την ταπείνωση, την εξαθλίωση και μια ύφεση δίχως τέλος.

Ο δρόμος της εκτροπής πρέπει να κλείσει, πριν κλείσουν τα πανεπιστήμιά μας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας