Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Θέλουμε γειτονιές αλληλεγγύης ή ρατσιστικού μίσους;

Να πάρουν θέση οι Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις

H αντιμετώπιση του ρατσισμού στις συνθήκες κρίσης, δεν αποτελεί δευτερεύον ή περιφερειακό ζήτημα. Στην Ελλάδα και διεθνώς, ακροδεξιά, ρατσιστικά κόμματα και φασιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται πολιτικά τη συγκυρία επιχειρώντας να στρέψουν την οργή και τη δυσαρέσκεια του κόσμου εναντίον των μεταναστών και όχι εναντίον αυτών που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση. Στη Γαλλία ο Σαρκοζί στηρίζει τις ελπίδες πολιτικής επιβίωσής του στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με τα πογκρόμ κατά των Ρομά. Στη Ελλάδα η ρατσιστική προπαγάνδα δεν εξαντλείται στις κραυγές και τα πογκρόμ του Καρατζαφέρη και της Χρυσής Αυγής. Υλοποιείται πλέον ως επίσημη πολιτική «ασφάλειας» από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., τη νομαρχία και το δήμο Αθήνας, με το κυνήγι των μικροπωλητών, των μεταναστών χωρίς χαρτιά, των τοξικοεξαρτημένων ασθενών.


Η πολυδιαφημισμένη «συμμετοχή» των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποδείχτηκε φιάσκο.
Από τις 70.000 «επί μακρόν διαμένοντες» μετανάστες που είχαν το δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, 17.000 ενδιαφέρθηκαν να καταθέσουν αιτήσεις, και από αυτές τελικά εγκρίθηκαν μόνο 10.000 σε πανελλαδική κλίμακα. Από τη μία, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των μεταναστών από τη διαδικασία (δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες με 10/ετείς και αορίστου χρόνου άδειες παραμονής) και από την άλλη, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και οι «επί μακρόν διαμένοντες» μετανάστες στην καθημερινότητά τους, συρρίκνωσαν τα νούμερα. Τελικά άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα 10, 15 ή 20 χρόνια και «κλήθηκαν» να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, της γύρισαν την πλάτη. Προφανώς γιατί αισθάνονται ακόμη ξένοι. Στον Καλλικράτη το άρθρο 78 καλεί στη σύσταση συμβουλίων ένταξης με συμμετοχή και εκπροσώπων των μεταναστών. Παρότι ως ιδέα είναι θετική, το συμβούλιο αυτό αν δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και ανάλογη χρηματοδότηση θα είναι διακοσμητικό και χωρίς ουσιαστική λειτουργία. Και τα προβλήματα θα συνεχίσουν αμείωτα να τροφοδοτούν ρατσιστικές ομάδες και πρακτικές…

Φταίνε οι «ξένοι»;
Δηλώνουμε πως για την ανεργία, τη φτώχεια, την αυξημένη εγκληματικότητα και την υποβάθμιση της ζωής μας δεν φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και φυλακίζονται στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, η υποχρηματοδότηση παιδείας και υγείας, οι περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες, που παράγουν εξαθλίωση και περιθωριοποιούν χιλιάδες ανθρώπους. Σχετικά με το μύθο του «παρεμπορίου» των μεταναστών μικροπωλητών που στερεί έσοδα από το κράτος, επισημαίνουμε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καλό θα ήταν καταρχήν να εισπράξει τα χρέη δεκαετιών που χαρίζει τώρα σε μεγαλοκαρχαρίες με τις περαιώσεις. Και αντί η ΕΛ.ΑΣ. οι Δήμοι και Νομαρχίες να εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον των φτωχών μικροπωλητών, μπορούν να τους χορηγήσουν άδειες και χώρους για να πωλούν τα εμπορεύματά τους με νόμιμο τρόπο και επ’ ωφελεία των δημόσιων ταμείων. Τέλος, αντί να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, νέες προσλήψεις στην αστυνομία και το λιμενικό και αστυνομικές «σκούπες» σε εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες, μπορούν με τα ίδια κονδύλια να δημιουργήσουν ξενώνες φιλοξενίας αστέγων, δημοτικά ιατρεία και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι όπως και εμείς, κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς, μαθητές και φοιτητές στα σχολεία και τις σχολές που φοιτούν και τα δικά μας τα παιδιά. Διεκδικούμε την ένταξή τους στην κοινωνία με πλήρη δικαιώματα. Τη συμμετοχή τους στα κινήματα διεκδίκησης, στα συνδικάτα, στις τοπικές κοινωνίες. Ζητάμε μέτρα ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία και όχι μέτρα εξόντωσης των φτωχών και των ανέργων.

Διεκδικούμε μια πολιτική ένταξης για τους μετανάστες γείτονες της διπλανής πόρτας:
• Εγγραφή των μεταναστών στους καταλόγους των δήμων όπου κατοικούν. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι - χωρίς αποκλεισμούς - για κάθε κάτοικο της χώρας.
• Αναβάθμιση και επέκταση των Δημοτικών Ιατρείων και των Βρεφονηπιακών σταθμών. Όχι στο κλείσιμο και το μαρασμό των υπαρχόντων. Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
• Παροχή αδειών και χώρων στους μετανάστες μικροπωλητές. Όχι ρατσιστικά πογκρόμ σε βάρος τους.
• Ξενώνες φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και περιφέρεια. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.
• Νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, παροχή ασύλου στους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
• Ελεύθερη μετακίνηση προς και από την Ελλάδα. Ανατροπή του «Συμφώνου μετανάστευσης» και του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κρατητήριο του Ευρωπαϊκού Νότου.
• Διάλυση των φασιστικών συμμοριών που λυμαίνονται γειτονιές στην Αθήνα και αλλού. Καμία ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας, καμία ανοχή στους μαχαιροβγάλτες ρατσιστές.

Καλούμε τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που επιδιώκουν την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Δηλώνουμε εκ των προτέρων πως συνδυασμοί όπως π.χ. των κ.κ. Σγουρού και Κακλαμάνη, έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια πολιτική. Καθώς το «έργο» τους στη Νομαρχία και το Δήμο Αθηνών τα προηγούμενα χρόνια, με το κυνήγι των μικροπωλητών και των αστέγων, τις αναγκαστικές εξώσεις μεταναστών χωρίς καμία πρόβλεψη μετεγκατάστασης, τα λουκέτα σε παιδικούς σταθμούς μεταναστών, την επανειλημμένη στοχοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά με δημόσιες δηλώσεις τους, δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αμφιβολίας για την στάση τους απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες κατοίκους αυτής της χώρας. Και γι’ αυτό καλούμε εκ των προτέρων σε καταψήφιση των συνδυασμών τους.



Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"


ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο: 2105130373 , 2103306286, 6974363037 FAX: 2103303566, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 6979942083, ΠΑΤΡΑ: 6973235894, ΚΡΗΤΗ: 6976332197, ΚΟΖΑΝΗ: 6972498660, ΛΙΒΑΔΕΙΑ: 6948364232, www.ksm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας