Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Χωρίς ρεύμα το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 27 -7 -2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο μοναδικός ξενώνας φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών εκτός Αθήνας και συνόρων, το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο της Θεσσαλονίκης, από την προηγούμενη Παρασκευή βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού και έτσι οικογένειες, μητέρες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι περιήλθαν σε απελπιστική κατάσταση. Στο μέσο του καλοκαιριού, με 35 βαθμούς κελσίου, βρέθηκαν χωρίς ψυγείο, χωρίς τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, χωρίς φωτισμό το βράδυ.


Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων λειτουργεί εδώ και μήνες χωρίς χρηματοδότηση. Η ΜΚΟ «Κοινωνική Αλληλεγγύη» που είχε υπό τον έλεγχό της τον ξενώνα αποσύρθηκε από τη διαχείρισή του, υπό το βάρος καταγγελιών για χρέη, κακοδιαχείριση και αδυναμία απορρόφησης κονδυλιών. Ωστόσο, χάρη στις προσπάθειες της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, την κινητοποίηση Δημοτικών Κινήσεων της Πόλης, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και τη σχετική παρέμβαση στη Βουλή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, διαφαίνεται για πρώτη φορά στον ορίζοντα μια βιώσιμη και οριστική λύση για τη λειτουργία του ξενώνα. Διαφαίνεται, χωρίς να είναι ακόμη σίγουρο, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Θέρμης και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και η χρηματοδότηση της ανακαίνισης του κτιρίου μέσω του ΕΣΠΑ. Εφόσον όλα τα παραπάνω γίνουν πράξη, τη διαχείριση του ξενώνα είναι πρόθυμο να αναλάβει το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, διασφαλίζοντας στους πρόσφυγες μία μόνιμη, αξιοπρεπή και ασφαλή στέγη στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς σήμερα διαφαίνεται η προοπτική οριστικής διευθέτησης του ζητήματος, θεωρούμε απαράδεκτη τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για γραφειοκρατικούς και τεχνικούς λόγους. Απέναντι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον ξενώνα Θεσσαλονίκης τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και ο Δήμος, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Θέρμης και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ζητάμε επιτακτικά να αποκατασταθεί άμεσα η παροχή ρεύματος στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων. Ζητάμε ακόμη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διασφαλίσουν μία βιώσιμη και οριστική λύση για τη λειτουργία και τη διοίκηση του ξενώνα. Η εξασφάλιση παροχής στέγης και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο αποτελεί υποχρέωση της ελληνική πολιτείας, σύμφωνα με την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία. Συνιστά όμως και δείγμα κοινωνικής υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Τάσος Κουράκης

Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας»

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας