Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Ίσα δικαιώματα στους μετανάστες
καλύτερη ζωή για όλους
Ο ρατσισμός και ο φασισμός δε χωράνε στην πόλη μας

Η 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα Ενάντια στο Ρατσισμό, αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό του αντιρατσιστικού κινήματος. Εν όψει αυτής της μεγάλης μέρας, καλούμε κάθε κάτοικο εργαζόμενο και νεολαίο, Έλληνα και μετανάστη, να συμμετέχει στην αντιρατσιστική εκδήλωση που οργανώνουν τα σωματεία και οι αντιρατσιστικές κινήσεις της πόλης. Στόχος μας για αυτήν τη μέρα δεν είναι μόνο η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, αλλά και η ενεργή συμμετοχή του κάθε κατοίκου στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό, στη μάχη για ίσα δικαιώματα.

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία καλλιεργείται ένα ακραίο ρατσιστικό κλίμα με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια και τα δικαιώματα των μεταναστών. Η ύπαρξη ενός νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι απαραίτητη, ωστόσο οι ελπίδες πολλών μεταναστών γρήγορα διαψεύστηκαν. Tο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, αφού καλύπτει μόνο το 10-15% από τα 200.000 και πλέον παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, ενώ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σ’ αυτά που μένουν απ’ έξω.

Όλη αυτή η επίθεση που δέχονται οι μετανάστες, έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Και όπως είναι γνωστό, τις κρίσεις τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι πιο αδύναμοι. Σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας, σε συνθήκες που οι Έλληνες εργαζόμενοι οργίζονται βλέποντας τα εισοδήματα τους να κατρακυλούν, οι «από πάνω» επιδιώκουν να αποκρύψουν τις πραγματικές τους ευθύνες. Προσπαθούν να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε Έλληνες και μετανάστες, σε εργαζόμενους του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, σε υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους.

Όμως οι μετανάστες είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν δίπλα μας, ανασφάλιστοι, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς δικαιώματα, χωρίς το δικαίωμα στη σύνταξη, ακόμα και αν καταφέρουν να πάρουν κάποια ένσημα. Την ίδια στιγμή που μας λένε ότι καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργοδότες γλυτώνουν δισεκατομμύρια εισφορών.

Όσο για την είσοδο των μεταναστών στην Ευρώπη, θυμίζουμε ότι οι μετανάστες δεν έρχονται στη χώρα μας και αλλού, για τουρισμό. Οι μετανάστες είναι θύματα πολέμων, πείνας, δικτατορικών καθεστώτων. Φεύγουν από τις χώρες τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Συμπλήρωμα στην επίθεση που δέχονται οι μετανάστες αποτελούν οι φασιστικές επιθέσεις. Οι φασιστικές-νεοναζιστικές ομάδες έχουν αναλάβει την τρομοκράτηση μεταναστών και αριστερών αγωνιστών. Σε μια σειρά από γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο προσπαθώντας να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ των εργαζόμενων και της νεολαίας και να οργανώσουν φασιστικές επιθέσεις.

Όμως οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές, δεν έχουν θέση ούτε στην πόλη μας, ούτε πουθενά. Μόνο με την κινητοποίηση κατοίκων και μαζικών φορέων μπορούμε να τις σταματήσουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αντιρατσιστικός και αντιφασιστικός αγώνας είναι μόνιμος. Δεν εφησυχάζουμε, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μπορούν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, Έλληνες και μετανάστες να συνυπάρχουν στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στα σωματεία. Οι κοινοί μας αγώνες, είναι που θα φέρουν καλύτερες μέρες για όλους. Ιδιαίτερα στους εργασιακούς μας χώρους, ο κοινός μας αγώνας και η ενεργή συμμετοχή των μεταναστών στα σωματεία μας, είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκρούσουμε αποτελεσματικά τα αντεργατικά μέτρα που έρχονται.
Διεκδικούμε:

  • ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • STOP στις ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΜΑΡΤΗ:

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
13.00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
20.30 ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ


Καλούν:
Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΕΔΟΘ – ν.τ. ΑΔΕΔΥ, Συνδικάτο Ιματισμού Β. Ελλάδας, Γ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού, Νεολαία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (Y.U.R.E.), Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερή Ενότητα Θεσσαλονίκης, Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα, Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας