Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ"

Ενώ η κυβέρνηση αναζητεί «σολομώντεια λύση» στην εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων, που στους ΟΤΑ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε ποσοστό 80%, στο Δήμο Θεσσαλονίκης απολύονται 750.

Αποτέλεσμα: η Θεσσαλονίκη για ένα τουλάχιστον μήνα θα κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία και την αισθητική μιας ήδη προβληματικής πόλης.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι προσλήψεις με συμβάσεις μερικής ή εποχικής απασχόλησης στο Δημόσιο είναι ρουσφετολογικές, εξυπηρετούν εκλογικές σκοπιμότητες και χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο» για τον έλεγχο των συνειδήσεων των ανέργων.
Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, παράγοντες της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. περιέρχονταν τα εργοτάξια και υπόσχονταν «λαγούς με πετραχήλια» στους χειμαζόμενους συμβασιούχους.
Η αποψίλωση του Δήμου από μόνιμο προσωπικό υποβαθμίζει τις προσφερόμενες στους πολίτες υπηρεσίες, διευκολύνει την παράδοσή τους στους εργολάβους, που τις αναλαμβάνουν με την «ευγενική χορηγία» του κράτους, φυσικά με την αύξηση των δημοτικών τελών και εις βάρος των οικονομικών του Δήμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες απορριμματοφόρα είναι καθηλωμένα από έλλειψη ανταλλακτικών.
Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όχι μόνον «δεν θα τινάξει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των Δήμων», όπως ισχυρίζονται ορισμένοι δήμαρχοι που βολεύονται με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, αλλά θα συμβάλει στο νοικοκύρεμά τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις συμβάσεις έργου στο Δημόσιο και να τις μετατρέψει σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να κάνει διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό, δημιουργεί μία νέα γενιά συμβασιούχων και οδηγεί σε υπολειτουργία μία σειρά υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.
Προτείνουμε:

1. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, πλήρη σταθερή ασφαλισμένη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

2. Προστασία και ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και των συλλογικών κοινωνικών αγαθών.

3. Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία.

4. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για προσλήψεις, να μη φύγει κανείς εργαζόμενος από το δημόσιο και να διασφαλιστούν αναδρομικά σε όλους τα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

5. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση, ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας.

6. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβάσεις έργου, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.) καθώς και οι νόμοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τις καθιέρωσαν, ώστε να έχουν όλοι και όλες πλήρη, σταθερή, ποιοτική και ασφαλισμένη εργασία.

7. Στηρίζουμε τους αγώνες των συμβασιούχων και των εργαζομένων με stage.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία, Υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Χρειάζεται επίσης να αυξηθεί το επίδομα της ανεργίας στο 80% του μισθού και να δίνεται χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους καθώς επίσης και να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

Θεσσαλονίκη 2/11/2009


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Συνολικές προβολές σελίδας