Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης για την απεργία πείνας

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα της Θεσσαλονίκης καλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της πόλης μας, Έλληνες και ξένους, να συνεχίσουν να εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των μεταναστών και ιδιαίτερα των 50 μεταναστών που από τις 25/1 πραγματοποιούν απεργία πείνας στην πόλη μας, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.
Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, είναι το κομμάτι της εργατικής τάξης που πρώτο βιώνει την πιο σκληρή εκμετάλλευση από το κεφάλαιο , την εργοδοσία και τις πολιτικές που ασκούν και άσκησαν στη χώρα μας οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από την αισχρή εκμετάλλευσή τους οικοδομήθηκε η τεράστια κερδοφορία των κατασκευαστικών – τεχνικών εταιριών και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταγγέλλει τη στάση της αστυνομίας στην ημερίδα για τη μετανάστευση

Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2011


Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συνεργασία με το Navarino Network, το Πολύδρομο και ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διημερίδα για τη μετανάστευση στην Ελλάδα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Την πρώτη μέρα της διημερίδας αυτής, προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέας Τάκης.

Την ώρα της εκδήλωσης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας διοργάνωσε πορεία προς το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ήδη, εντός της εκδήλωσης, στηλιτεύθηκε από το κοινό η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης στα πέριξ του Γαλλικού Ινστιτούτου, η οποία είχε παραταχθεί με στόχο την παρεμπόδιση της άφιξης των διαδηλωτών στο χώρο της εκδήλωσης.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας διότι η αστυνομική δύναμη χρησιμοποίησε δακρυγόνα και βία για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμά τους στη συνάθροιση και να επιδώσουν ψήφισμα. Αποτελεί ήττα του φιλελεύθερου χαρακτήρα του πολιτεύματος στην Ελλάδα το γεγονός ότι μια συζήτηση με θέμα τα δικαιώματα των μεταναστών πραγματοποιείται υπό καθεστώς ωμής παραβίασης της ελευθερίας των ανθρώπων να διαδηλώσουν.

Το διοικητικό συμβούλιο

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Μητέρα Τερέζα για την αντιρατσιστική διαδήλωση της Παρασκευής

Θεσσαλονίκη 29.01.2011


Ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Μητέρα Τερέζα στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει την κατασταλτική βία στην πορεία των αλληλέγγυων απεργίας πείνας των 300 μεταναστών, (οπού έχουμε εκφράζει από τη πρώτη μέρα την συμπαράστασή μας) προς το Γαλλικό Ινστιτούτο όπου έλαβε χώρα ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές για μια νέα μεταναστευτική πολιτική», διοργάνωση την οποία είχαμε αναλάβει μαζί με τους: Δίκτυο Ναβαρίνο, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Πολύδρομο.


Ο Σύλλογος ήταν ενήμερος για την ειρηνική πορεία και διαδήλωση μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο οπού θα βρισκόταν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα, και φυσικά το καλοδέχτηκε.


Όμως, κανείς από εμάς δεν είχε φανταστεί και/ή είχε σχεδιάσει να υπάρξει αστυνομική περιφρούρηση και πόσο μάλλον κατασταλτική βία ενάντια στους ανθρώπους που αγωνίζονται τόσα χρόνια για τα δικαιώματα μας.


Ζητάμε ευθύνες και καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους αυτής της βίας στο δικαίωμα στην διαδήλωση.


Το διοικητικό συμβούλιο

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Aπόφαση συνέλευσης ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Αναδημοσιεύουμε από εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

Εμεις οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας

που είμαστε ήδη στην 3η ημέρα απεργίας στη Νομική, διεκδικώντας νομιμοποίηση ως αυτονόητο δικαίωμά μας, μαθαίνουμε για τις συζητήσεις που εξελίσονται γύρω από το αίτημά μας, τις ανακρίβειες , τα ψέματα και τη σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δεν ξέραμε αν την κατάσταση ευθύνεται η κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, αλλά είναι απαράδεκτο την ώρα που εμείς έχουμε εκδώσει δελτία τύπου, είχαμε αφήσει ανοιχτό το χώρο απεργίας από την 1η μέρα στους δημοσιογράφους και έχουμε στείλει εκπροσώπους μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κυβέρνηση, να λέγονται όλα αυτά τα ψέματα. Έτσι λοιπόν, θέλοντας να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους και να μάθουν όλοι την αλήθεια, δηλώνουμε τα παρακάτω:

Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη για τους απεργούς πείνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ!

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη» δηλώνει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες απεργούς πείνας και συμπαραστέκεται στον αγώνα ζωής που δίνουν για ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες.

Ο «πολύχρωμος» διαχρονικά χαρακτήρας της πόλης επιβάλλει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσει τους απεργούς πείνας και να τους παράσχει πολιτική, ιατρική και νομική υποστήριξη.

Ζητάμε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης να πάρει άμεσα θέση για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα και να προσφέρει κάθε δυνατή φροντίδα στους απεργούς πείνας, απέναντι στα ξενοφοβικά-εθνικιστικά παραληρήματα των οπαδών της «εθνικής καθαρότητας». Δεν μπορεί να υπάρξει «ανοιχτή πόλη», όταν δεν υπερασπίζεται τους ανθρώπους της. Στο πρόσωπο των «ξενόφερτων» απεργών πείνας οι μετανάστες/τριες της πόλης δίνουν και το δικό τους αγώνα για την ισότιμη ένταξή τους στη ζωή τας. Αποτελούν ταυτόχρονα, ένα παράδειγμα αντίστασης, αλληλεγγύης και κοινωνικής ανυπακοής σε συνθήκες οικονομικής και εργασιακής βαρβαρότητας.

• Αντιπροσωπεία της «Θεσσαλονίκη-ανοιχτή πόλη», με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, επισκέφτηκε χτες τους απεργούς πείνας στο ΕΚΘ και εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα τους.

Θεσσαλονίκη 27-1-2011

Από το Γραφείο Τύπου

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών για τους απεργούς πείνας - διαδήλωση στην Αθήνα

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στις 25 Ιανουαρίου, 300 μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ζητούν νομιμοποίηση για τους μετανάστες εργάτες που ζουν και δουλεύουν σ’αυτή τη χώρα και είναι χωρίς χαρτιά . Δεν είναι «λαθρομετανάστες» αλλά μετανάστες χωρίς χαρτιά. Ζητούν το αυτονόητο: να μην είναι σκλάβοι εργάτες χωρίς δικαιώματα και να μην ζουν σαν κυνηγημένα ζώα.

Ανακοίνωση Δικτύου Πανεπιστημιακών για τους μετανάστες στη Νομική

25/01/2011

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάζουμε την ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ «σχετικά με την προαναγγελθείσα κατάληψη των χώρων της ΝΟΠΕ του ΕΚΠΑ από μετανάστες!!». Άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές διαδικασίες παρακάμπτονται για να βγουν ανακοινώσεις με τις θέσεις του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίες εμφανίζονται ως θέσεις της Ομοσπονδίας και εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική. Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί πάλι να θέσει ζήτημα αναδιατύπωσης του πανεπιστημιακού ασύλου, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση όπου ο πανεπιστημιακός χώρος δεν χρησιμοποιείται για καμία λειτουργία του ΕΚΠΑ.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη τύπου των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική

http://www.youtube.com/watch?v=SksD6LbcLRs

Ανακοίνωση συλλόγου Μεταπτυχιακών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας ΝΟΠΕ για τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Από Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων
του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»,
του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Ν.Ο.Π.Ε.


Θέμα: Απεργία πείνας 300 μεταναστών στο κτήριο της Νομικής

Ημερομηνία: 24/01/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τριακόσιοι μετανάστες ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ζητώντας την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου Κυριακάτικου Σχολείου Μεταταστών για την απεργία πείνας 300 μεταναστών εργατών

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ,
σημαίνει καλύτερη ζωή για όλους.

Η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στον δίκαιο αγώνα των 300 μεταναστών εργατών που ξεκινούν απεργία πείνας από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά δεν είναι μόνον υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε ανθρώπους που ζουν εδω και εργάζονται σκληρά για να μην υφίστανται ρατσισμό και υπερεκμετάλλευση. Αποτελεί ταυτόχρονα επιβεβλημένο μέτρο ανακούφισης των ντόπιων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις συνέπειες της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κάλεσμα πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας προς συλλογικότητες

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

Στις 25/1 300 μετανάστες, που ζουν και εργάζονται στην ελλάδα, ξεκινούν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών στην ελλάδα και ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η κινητοποίηση αυτή έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κατά την οποία κοινωνικές κατακτήσεις κατεδαφίζονται και οι απολύσεις, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών αποτελούν καθημερινότητα. Σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση, οι μετανάστες παρουσιάζονται ως αποδιοπομπαίος τράγος της κρίσης. Πογκρόμ εναντίον μεταναστών στις πόλεις, μαζικές απελάσεις, πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το τείχος στον Έβρο -αυτά που παλιότερα εξέφραζαν φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις- αποτελούν πλέον πολιτική του ιδιου του κράτους και προβάλλονται από τα ΜΜΕ καθημερινά. Όσα από αυτά δεν είναι ήδη πραγματικότητα, φαίνονται πια πολύ κοντινά.

Παράλληλα, η κατάσταση παρανομίας και ο επακόλουθος φόβος μέσα στον οποίο ζούνε οι πιο πολλοί μετανάστες συμφέρει τα αφεντικά, γιατί αποτελούν μια πηγή φτηνής, μαύρης και χωρίς δικαιώματα εργασίας: Η παρανομία και η ανασφάλεια τους αποδυναμώνει και μετατρέπει τα δικαιώματα σε προνόμια όλο και πιο λίγων – έτσι έχει στρωθεί ο δρόμος και για την υποτίμηση κσι της εργασίας και των δικαιωμάτων και των ντόπιων. Αυτός ο αγώνας των ίδιων των μεταναστών για ίσα δικαιώματα αποκτά λοιπόν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα που έχει γίνει πλέον φανερό ότι όταν μια κοινωνία επιτρέπει την κατάφωρη εκμετάλλευση των από κάτω, τότε σε αυτήν τη θέση θα φτάσουμε κάποια στιγμή όλοι.. Είναι χρέος όλων των εργαζομένων, των ανέργων και όλων των ευαίσθητων ανθρώπων η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους μετανάστες, η στήριξη της οργανωμένης αντίστασης εκείνων που βιώνουν στο πετσί τους τις σκληρότερες συνθήκες εκμετάλλευσης. Μόνο όταν οι ίδιοι οι μετανάστες αποκτούν φωνή μπορεί να υπάρξει ελπίδα αυτή η κατάσταση να αλλάξει.

Στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξένηθούν 50 απεργοί πείνας, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στον 7ο όροφο του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο χώρος είναι ανοιχτός και η στήριξη αυτού του αγώνα, σε ηθικό, πρακτικό, οικονομικό, σε κάθε επίπεδο, από σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης είναι αναγκαία, ώστε ο αγώνας αυτός να ανοίξει σε όλη την κοινωνία της πόλης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να νικήσει.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ:

• ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24/1 ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

• ΣΕ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ


ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Απεργία πείνας 300 μεταναστών - έκκληση για αλληλεγγύη

Στις 25 Ιανουαρίου του 2010 θα ξεκινήσει μια πανελλαδική, σκληρή απεργία πείνας 300 μεταναστών εργατών.

Το αίτημα της απεργίας είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστριών και μεταναστών.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη σχηματιστεί πρωτοβουλίες και συνελεύσεις αλληλεγγύης, όπως και ομάδες εργασίας για την υποστήριξη της απεργίας πείνας.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΛΑΟΣ - Χρυσή Αυγή το ίδιο μαγαζί...

Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει

Ο Νικόλαος Τούτουζας, υποψήφιος δήμαρχος ΛΑΟΣ στη Θήβα και Γραμματέας της Νομαρχιακής ΛΑΟΣ Βοιωτίας εμφανίζεται σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα indymedia, να κρατάει σιδερολοστόλοστό, δίπλα σε οδοφραγμα-κάδο σκουπιδιών στην οδό Αλκιβιάδου στον Άγιο Παντελεήμονα, παρέα με συντρόφους του Χρυσαυγίτες νεοναζί. Το αγνό αυτό παλληκάρι της πατρίδας, αγρότης από τη Βοιωτία - το οποίο μπορεί πλέον να διεκδικούν περισσότερες της μίας φασιστικές οργανώσεις - βρισκόταν μαζί με δεκάδες άλλους τραμπούκους στην αντισυγκέντρωση που ματαίωσε αντιρατσιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα το περασμένο Σάββατο, κάτι που βέβαια δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την αγαστή συνεργασία Κυβέρνησης και Αστυνομίας.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ψήφισμα ΟΛΜΕ σχετικά με τις προωθούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Κύριε Περιφερειακέ Δ/ντά,

Πληροφορηθήκαμε ότι διεξάγονται υπόγειες συνεννοήσεις με θέμα την κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών. Σας υπενθυμίζουμε ότι το υφιστάμενο νομικό καθεστώς προβλέπει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας, Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας). Οι προαναφερθείσες επιτροπές της αυτοδιοίκησης έχουν γνωμοδοτικό ρόλο. Είναι γνωστό ότι με τη νέα διοικητική δομή της χώρας που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας καταργούνται από 01/01/2011, αφού δεν υφίσταται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες που είχαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Παιδείας είναι άγνωστο εάν θα περάσουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού είναι γνωστό ότι εκκρεμούν δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση να καταστεί λειτουργικός.

Ψήφισμα ΟΛΜΕ σχετικά με το νέο τρόπο διορισμού σχολικών συμβούλων

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr
Αθήνα, 14/1/2011


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΤΕΣ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον πλήρη ευτελισμό από το Υπουργείο Παιδείας κάθε «αξιοκρατικής διαδικασίας», με τον αυτόματο ορισμό από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης ως σχολικών συμβούλων και «παιδαγωγικών καθοδηγητών» σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών με μόνο προσόν ότι είχαν διοριστεί από τον/την Υπουργό Παιδείας ως πρόεδροι οργανισμών, γραμματείς Υπουργείου, περιφερειακοί διευθυντές κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υλοποιώντας το νέο νόμο 3879/2010 για τη διά βίου μάθηση (παράγραφος 14 του άρθρου 26) έχρισε σχολικούς συμβούλους εκείνους που «έχουν διοριστεί σε θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραµµατέων και Περιφερειακών ∆ιευθυντών Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, καθώς και Προέδρων ή ∆ιευθυνόντων Συµβούλων φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο» και μάλιστα με αυξημένο ρόλο, μιας και θα «υπηρετούν ως στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης». Και σαν να μην έφτανε αυτό, διορίζονται «σε περιοχές που επιθυµούν».

Αυτή είναι λοιπόν η αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την «αξιολόγηση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία», έννοιες τις οποίες συνεχώς επαναλαμβάνει ότι πιστεύει;

Φαίνεται πως πάνω από όλα είναι η φροντίδα με την οποία η εξουσία (η εκάστοτε) περιβάλλει τα στελέχη που την έχουν υπηρετήσει διαχρονικά και τα επιβραβεύει.

Ψήφισμα ΟΛΜΕ σχετικά με την καταδίκη 40 εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
www.olme.gr
email: olme@otenet.gr
Αθήνα, 14/1/11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ 40 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΟΥ 2ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη έκπληξη και διαμαρτυρία του κλάδου μας για την για την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση σε βάρος 40 (!) εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών και του προϊστάμενου του Γραφείου Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που κάποιοι μαθητές τους αντιμετώπιζαν, λειτούργησαν αποκλειστικά ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί. Χωρίς ιδιοτέλεια και δόλο, αλλά με ευαισθησία, αποφάσισαν να στηρίξουν τους μαθητές του σχολείου και να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στις προαγωγικές εξετάσεις του σχολείου.

Το γεγονός αυτό ποινικοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή του σχολείου και οι συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος», όπου και καταδικάστηκαν με 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή!

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για τον φράχτη στον Έβρο

Όσο και αν χτίζουν φυλακές...

Ένα τείχος, σαν αυτά που έφτιαξαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σχεδιάζει να υψώσει η κυβέρνηση στον Έβρο. Ταυτόχρονα, μετατρέπει τα παλιά στρατόπεδα σε μεγάλες φυλακές προσφύγων, οι οποίοι δεν χωράνε πια στα κέντρα κράτησης. Παίζοντας το ρόλο του ευρωπαίου συνοριοφύλακα και ανθρωποκυνηγού, η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει συνεχώς όλο και περισσότερη βία, προσπαθώντας, όπως λέει, να σταματήσει «την εισβολή των λαθρομεταναστών», όπως αποκαλούν, αυτή και τα κανάλια της, τους πρόσφυγες.

Δελτίο τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το φράχτη στον Έβρο

Θεσσαλονίκη, 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ψήφισμα για την ανέγερση φράχτη στη συνοριακή γραμμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση «ΦΡΑΧΤΗ» σε τμήμα της συνοριακής γραμμής που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία στην περιοχή του ποταμού Έβρου.

ΣΥΝεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις για συγχωνεύσεις σχολείων

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ. ΓΛΗΝΟΣ- ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
Η εκπαιδευτική κοινότητα για μια ακόμη φορά αιφνιδιάζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς, καθώς καλείται σε ρόλο θεατή να συναινέσει παθητικά και βεβιασμένα στις "προτάσεις-κατευθύνσεις" για τη συγχώνευση- ή την κατάργηση σχολικών μονάδων. Δίνεται η δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, με την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών κυβερνητικών - κομματικών στελεχών που έχουν εκπαιδευτεί να σκύβουν εύκολα τη μέση, να προχωρήσουν σε ένα μαζικό σχέδιο συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων που θα έχει σοβαρές κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειες.

Συνολικές προβολές σελίδας